Mitä eroa on kirjanpitäjällä ja talouspäälliköllä?
Kirjanpitäjä tuottaa taloudellista informaatiota kuukausittain, ja niin tekee talouspäällikkökin. Miksi siis maksaa lisähintaa talouspäällikölle, kun samat palvelut on saatavilla kirjanpitäjältäkin? Talousdataa on kuitenkin monenlaista, ja niiden käyttötarkoitus on hyvä ymmärtää, jos olet jo yrittäjä tai haaveilet yrittäjyydestä. On siis syytä perehtyä taloushallinnon informaatioon kahden eri tekijän kautta: sisäisen ja ulkoisen laskentatoimen.
Kirjanpidon tehtävä on tuottaa ulkoista laskentadataa
Kirjanpito luetaan ulkoiseksi laskentatoimeksi: sen tavoitteena on tuottaa siis lakisääteistä dataa yrityksen sidosryhmille, joita ovat esimerkiksi viranomaiset, rahoittajat ja osakkeenomistajat. Kirjanpidon data kertoo sen, kuinka yritys on tuottanut tilikauden aikana ja mitkä yrityksen varat ja velat ovat. Kirjanpito tuottaa tietoa usein edellisen kuukauden toteumasta - se kertookin faktuaalisesti sen, kuinka yrityksellä on menneisyydessä mennyt.

Aloittelevan yrittäjän onkin pohdittava yritystoimintaa aloittaessaan, kuinka hoitaa kirjanpito, joka on Kirjanpitolain mukaisesti pakollista jokaiselle yritykselle, yritysmuodosta huolimatta - pienet elinkeino- ja ammatinharjoittajat saavat myönnytyksiä yhdenkertaisen kirjanpidon muodossa, mutta yhtä lailla yrityksen taloudellinen tila on oltava selvitettävissä. Toisinaan yrittäjän voi olla järkevää huolehtia kirjanpidosta itse, jos esimerkiksi toimintaa ei ole paljon ja on jonkinlainen käsitys siitä, mitä kirjanpito vaatii. Varsinkin yksinyrittäjän kirjanpidon hyödyntäminen voi olla vähäistä: pankki voi kysellä tilinpäätöstietojen perään aika-ajoin, mutta yrityksen tilanne on hyvin selvillä ilman kirjanpidon dataakin.
Tilitoimiston apuun turvautuminen on yleinen vaihtoehto, sillä omaa aikaa saa vapautettua tuottavan työn tekemiseen ja luotto siihen, että talousasiat tulevat hoidetuksi, tuo mielenrauhaa. Erityisesti, jos kirjanpitäjän kanssa yhteistyö sujuu sopuisasti ja raportit (usein tulos ja tase) tulevat ajallaan, ja kirjanpito-ohjelman kylkeen liitetyllä asiakasportaalilla saa suoraan reaaliaikaisen näkymän yrityksen tilanteeseen. Asiat sujuvat siis mukavasti ja omalla painollaan. Kirjanpitäjä hoitaa kirjanpidon tuottamaan tietoon perustuen veroilmoitukset ja muut lakisääteiset velvoitteet, ja saat kirjanpitäjältäsi selkokielisen kuukausittaisen selityksen siitä, miltä yrityksesi taloustilanne näyttää.
Miksi tällaisessa tilanteessa kannattaa siis edes harkita talouspäällikköpalveluita, kun asiat sujuvat mallikkaasti ilmankin? Vastaus tähän on yksinkertainen: ulkoinen laskentatoimi ei tarjoa kaikkia vastauksia kannattavan toiminnan kysymyksiin, vaan talouspäällikkö kirjanpidon dataa hyödyntäen voi rakentaa yritykselle sisäisen laskentatoimen mallit, jolloin yritystoiminnan luvut kertovat laaja-alaisempaa tarinaa.
Talouspäällikkö on sisäisen laskentatoimen laaja-alainen osaaja
Sisäinen laskentatoimi ei nimensä mukaisesti täytä ulkoisten sidosryhmien tarpeita, vaan toimii yrityksen johdon apuvälineenä oikea-aikaisiin ja strategisin liiketoimintapäätöksiin. Pienelle yritykselle tai vasta aloittaneelle yrittäjälle tämä voi kuulostaa turhan formaalilta: strategiaa ei välttämättä ole edes mietitty, puhumattakaan siitä, mitä tulevaisuudessa tehtäisi - kunhan selviäisi seuraavan kuun laskuista. Talouspäällikön osaamiseen panostaminen hyödyntää kuitenkin pientäkin yrittäjää: voit saada apua hinnoitteluun, kommunikaatioon rahoittajien kanssa uutta lainaa hakiessa tai yksinkertaisesti sparrausta siihen, mitä talouden osalta kannattaa ottaa huomioon.
Talouspäällikkö voi kirjanpitäjän lailla tuottaa kuukausittaista informaatiota yrittäjälle, mutta ajallinen ulottuvuus on erilainen: talouspäällikkö katsoo tulevaisuuteen ja pohtii, miltä yrityksen lyhyen ja pitkän aikavälin talous näyttää. Kirjanpidon data toimii tässä apuna, erityisesti jos yritys on ollut olemassa pitkään - toteumatiedosta voidaan päästä jäljille kausivaihteluista, muutoksista asiakkaiden ostokäyttäytymisestä, kustannusnoususta jne. Tätä tietoa ja ymmärrystä yrityksen toimintaympäristöstä, haasteista ja mahdollisuuksista hyödyntäen voidaan ennustaa yrityksen toimintaedellytysten jatkuvuus ja tarvittaessa käydä toimeen jo siinä vaiheessa, kun akuuttia ongelmaa ei ole. Esimerkiksi yrityksen kassavarat voivat näyttää tässä hetkessä hyviltä, mutta minkälainen tilanne on merkittävän, suunnitellun investoinnin jäljiltä? Riittävätkö tulorahoituksen virrat kattamaan investoinnin vai tulisiko pankkiin suunnata lakki kourassa? Talouspäällikkö voi myös syventää tuloksen ja taseen kertomaa dataa laskemalla yrityksen kannalta merkittäviä tunnuslukuja tai tarkastella toiminnan kannattavuutta - sitä kirjanpitäjäsi tuskin tekee.
Ulkoisen ja sisäisen laskentatoimen suurimmat eroavaisuudet liittyvät siis ajalliseen ulottuvuuteen sekä tiedon käyttötarkoitukseen. On kuitenkin hyvä huomioida, että molempia, sekä sisäistä että ulkoista laskentatoimea, tarvitaan yrityksen johtamisessa.
Kirjanpitäjä ja talouspäällikkö tekevät saumatonta yhteistyötä
Optimitilanteessa kirjanpitäjän ja talouspäällikön yhteistyö on saumatonta: molemmat saavat syötteitä toinen toiseltaan. Talouspäällikön on tärkeä luottaa siihen, että kirjanpidon tieto on laadittu oikein, ja kirjanpitäjän on saatava talouspäälliköltä suuntaviivat poikkeuksellisten liiketapahtumien kirjaamiseen. Yhteistyön tulisi toimia myös tilanteessa, jossa esimerkiksi kirjanpito on ulkoistettu tilitoimistokumppanille ja talouspäällikkö työskentelee yrityksessä.
Ei siis kannata ajatella, että kirjanpitäjä ja talouspäällikkö olisivat täysin 1:1 - molempien osaaminen hyödyntää yritystä, mutta eri tavoin. Tarjoamme molemmat palvelut, sekä kirjanpidon rutiiniraportoinnin, mutta myös talouspäällikön syvällisen osaamisen - näin sinulta säästyy aikaa liiketoiminnan kehittämiseen. Voit siis olla varma, että kirjanpidon data hyödynnetään oikein ja sen laatuun voi luottaa: saat hyödyt molemmista.
Ota yhteyttä ja jutellaan, minkälaisilla toimenpiteillä saisimme yrityksesi talouden tilaa kehitettyä!
Tilitoimisto- ja talouspäällikköpalvelut pk-yrityksille - yrittäjältä toiselle.
Jotta sinä voisit keskittyä olennaiseen.